Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Testvérkapcsolatok - fegyelmezés

2010.03.01. 16:24 - ovisvilág

Címkék: testvér testvérek testvérféltékenység testvér születik testvérek közötti kapcsolat

 

A kisgyermekkori agresszivitással kapcsolatos témára több szülő reagált. Így sikerült véleményünket kicserélni és beszélni a problémáikról.

Az egyik leggyakrabban felvetődő kérdés az volt, hogy amikor mégis bekövetkezik pl.: testvérek közötti konfliktus; vita, veszekedés, esetleg verekedés- akkor mit és hogyan érdemes tenni a családi béke érdekében?


Ha minden odafigyelés és szülői igyekezet ellenére is kialakulnak ellentétek testvérek között, milyen módszerekkel lehet ”rendet tenni” köztük? Melyek azok a fegyelmezési praktikák, melyek hatékonyan működhetnek ilyenkor?


Mindannyian tudjuk, hogy minden kicsi gyerek más és más, még akkor is, ha testvérek. Önálló, egyéni vonások, tulajdonságok jellemzik fejlődésben lévő személyiségüket; azonos dolgokra is képesek másképpen reagálni, koruknak, fejlettségüknek, vérmérsékletüknek megfelelően. Az is ismeretes, hogy a gyerekekre mekkora hatást gyakorol a testvérek megjelenése, megszületése- még az is hányadik gyermekként születtek! A kibővülő családban ki kell alakítanunk számukra azokat az együttélési szabályokat, melyek változóak családonként, de vannak általános alapkövetelmények, amelyek mindenkire vonatkoznak. 

Nincs együttélés, szabályok nélkül
 és erre a legapróbb kortól nekünk szülőknek, vagy az oviban, iskolában a pedagógusoknak kell megtanítanunk a gyerekeket.

Ilyen szabályok:

1. Védelmük a veszélytől - egymás testi épségében vagy önmagukban kárt ne tegyenek, ne verekedjenek.

2. A dolgok tiszteletben tartása /a tárgyak, a környezet/ ne romboljanak értelmetlenül vagy szándékosan.

3. Mások jogainak tisztelete; testvérek, családtagok, társak személyes jogainak elismerése - pl.: személyes holmi elvétele, játékok szétrontása, egymás zavarása/.

4. A fizikai, érzelmi durvaság, a csúnya beszéd megtiltása.


Már a legkisebbek számára is érdemes körvonalazni, célszerű egyszerű, világos, számukra érthető és határozott szavakkal kísérni ezeket a nevelő szándékú és célzatú korlátozásokat. Hisz akkor tudjuk megtanítani őket az általunk jónak vélt szabályok, korlátok megértésére, elfogadására és betartására, ha azt ”gyereknyelven” tesszük és nem intézzük el azzal, hogy ”a veszekedést fejezzétek be!”, ”azonnal hagyjátok abba a vitatkozást!”.

 

A szabályok, határok betartása nem jelenti azt, hogy nem élhetnek szabadon a családban a kisgyerekek, de az értékrendünk szerinti élést meg kell tanulniuk tőlünk! 

Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr971800072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása