Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Peti sorozat 7. rész - Peti és Dani

2010.11.03. 13:08 - ovisvilág

Címkék: óvoda óvodás óvodai beszoktatás óvodás a gyermekem óvodás gyerekek óvodai élet

Néhány nap múlva beigazolódott sejtésem. Peti elfogadta Danit, aki nála kicsit bátrabb, mozgékonyabb kisfiú. Örömmel nyugtáztam, hogy a játékba is képes őt bevonni és ”elcsalni” mellőlem. A reggeli pityergések is szép lassan elmúltak és egymást kereste a két kis lurkó, ha megérkeztek. Együtt játszottak az autópályás szőnyegen, a színes kockákkal. Amikor egyik alkalommal Danika kedvet kapott a gyurmázáshoz, Peti is hozott egy gyurmázós táblát a ”kézimunka-sarokba”, leültek mellém és már Peti is nagy buzgalommal fogott egy gyurma- süni elkészítéséhez. Sőt, elfogadta a 6 éves Hajni segítségét is, aki eltörögette neki a fogvájókat- a süni tüskéit, és  kezdte magyarázni a kicsiknek, miért hegyes a sündisznó orra.

A nagyobb gyerekek általában szívesen segítenek apróbb társaiknak, hisz ezzel is bizonyíthatják saját önállóságukat. Hajni különösen vonzódik a kisebbekhez, segít nekik öltözködni, fésülködni. Vegyes csoportban, mint a miénk- a különböző korú gyerekek jól megférnek egymással, ha biztosítjuk számukra a megfelelő teret, helyet, hogy akár elkülönülve is azzal foglalkozzanak, azt játszhassák, amit szeretnének. Vagy tehessék ezt együtt kisebb-nagyobb társaikkal együtt is.

Most arra figyeltem fel, hogy Peti már kérdezett is Hajnitól, tehát beszélni kezdett társaival!
Miért hegyes a süni orra?”- kérdezte a kislányt. Hajni segítséget kérően rám nézett és én válaszoltam helyette - „azért, hogy a bogarakat ki tudja túrni a földből, mert azok a kedvenc ennivalói”. Majd a gyurmázó gyerekeknek tréfás találós kérdéseket tettem fel: ”Mi az? Olyan mint egy tűpárna, görögdinnye, tövises, gondolkozz csak, ne siess!”- kórusban vágták rá, Peti is, hogy ”sündisznó!”. Az ezután következő Süni Dani verses mesét is együtt hallgatta a többiekkel.

A türelem, a kitartás lassan meghozza eredményét. Remélem, most már Peti beilleszkedik! Kezdi megérezni társai ragaszkodását, a közös játék örömét, varázsát és a kiegyensúlyozott, nyugodt légkört csoportunkban. A sok pozitív apró, napi élmény segít neki elfogadni élete első nagy változását, szülei az otthon hiányát napközben. Elfogadja Danit, Hajnit és remélhetőleg idővel a többieket is.

Folyt. köv...

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr442419548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása