Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Szeptemberi kezdés

2011.09.08. 13:07 - ovisvilág

Címkék: iskolakezdés óvodakezdés szeptemberi kezdés óvodakezdés 2011

 Ismét itt az ősz, kezdődik az óvodai, iskolai nevelési-oktatási év! Nemcsak a szülők anyagi, érzelmi teherbírását próbára tevő időszak ez. A kisgyerekek számára sem könnyű az új élethelyzetben helytállni, különösen ha először lépik át az óvoda, vagy az iskola küszöbét. Sok feszültség érződik ilyentájt szülőkben, gyerekekben egyaránt. Minél kisebbek a gyerekek, annál inkább érzelmeik irányítják tevékenységeiket. Érzékenyen reagálnak a velük kapcsolatos szülői viselkedésekre is.

Ha anya remegő szájjal, sírással küszködve ”adja át” az oviban a mindkettőjük számára még ismeretlen óvó néninek aprósága kis kezét, az máris feszültséget kelt az amúgy is bizonytalan, izguló kicsiben is. A felnőttek idegessége, bizonytalansága átragad, és hatni kezd gyermekeikre is. De ki ne féltené először otthagyni  csöpp gyerkőcét idegen környezetben? Melyik szülőnek nem szorul össze a torka, amikor először sorakoztatja be a tanító néni az elsősök közé 6 éves kislányát, kisfiát? Még az érzelmileg legjobban felkészült szülők, gyermekeik számára sem könnyű ez a helyzet! Különösen nem napjainkban, amikor amúgy is sok gondot okozó, problémával teli életet élünk.

Bátorításul, biztatásul mégis azt kívánom, hogy nehézségek ellenére legyen minden óvodás, iskolás szülőnek, pedagógusnak ereje, energiája, türelme óvni, védeni, nevelni és tanítani szeretettel a jövő felnőttjeit, gyermekeinket!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr443211342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valódi Színek 2011.09.08. 19:19:23

Kedves Jusztina!

Jaj! Olvasva ezt a bejegyzést könny szökött a szemembe. Ugyanis az én kicsi fiam ma kb. úgy kapaszkodott belém, ahogy a fenti képen látható. Ugyan még a beszoktatás elején járunk, de jelenleg el sem tudom képzelni, hogy egyszer beszokik. Olyan kilátástalan ez az egész. :-( Tudom, hogy nem szabadna így hozzáállnom, mert megérzi, de nehéz. Tudna, tudnál nekem segíteni pár szóval?

Ha úgy könnyebb, jöhet a mailemre is. valodiszinek@gmail.com

Köszönettel, és tisztelettel:
Dóri

ovisvilág 2011.09.19. 09:27:59

@Valódi Színek:
Kedves Dóri!
Érthető és teljesen természetesek reakcióid kicsi fiad óvodai életének kezdetével kapcsolatosan! Minden édesanya, aki szorosan kötődik apróságához átéli ezt. Munkám során nagyon sokszor ”átéltem” már én is, együtt az anyukákkal. A legfontosabb, hogy Önmagad erősítsd meg, bízzál az óvó nénikben és kisfiaid előtt próbáld palástolni idegességedet, bizonytalanságodat! Mivel a kicsi gyerekek hallatlan módon, érzékeny műszerként érzékelik a felnőttek- főleg anya hangulatát, érzelmeit, az erősen befolyásolja is őket. A beszoktatási folyamat annál nehezebb egy pici gyerek számára, minél jobban érzi a felnőtt feszültségét. Egyébként az első napok stressze után fokozatosan képes megnyugodni mindegyikőjük, és átveszi helyét a kíváncsiság, az érdeklődés az új környezet, társak, játékok iránt.
Sok múlik az óvó nénik hozzáállásán, gyermekcentrikusságán, szeretetén, de a szülőké is legalább ennyire fontos.
Az apróságok aztán már ”csak” akkor sírnak, ha hozza anya, vagy jön értük az oviba.
Ezért is választottam blogtémának a gyerekek beszoktatása előtti történéseket.
Arra kérlek, próbálj megnyugodni és elfogadni, azt hogy kisfiadat először engedted el, de jó helyre, és nem történik vele semmi rossz! Sok ezer társához hasonlóan ő is be fog illeszkedni élete első közösségébe hamarosan, bízz benne! Írj majd róla!
Üdvözlettel: Jusztina
süti beállítások módosítása