Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Óvodai játékok otthon is

2008.10.29. 11:22 - ovisvilág

Címkék: óvoda gyerekjáték beszédfejlesztés őszi mondókák mondókák gyerekeknek anyanyelvi játékok óvodásoknak hörcsögös mondóka hangutánzó játék kitalálósdi játék óvodai játék otthon

 

"Mindenhez van jogom,  
 hát játszom.
 Föntről gyereknek, lentről
 embernek látszom!"
                                  / Ratkó József /
 
A kisgyermekek játéka örömforrás, készségek, szabályok gyakorlása, de alkalmas különféle indulatok levezetésére, feszültségcsökkentésre is. A játék mégis önmagáért való tevékenység. Játszanak a gyerekek bonyolult távvezérlésű szerkezetekkel, képesek játszani apró kavicsokkal és játszanak minden kellék nélkül, képzeletben is. Nincs a gyerekeknek olyan élménye- akár negatív vagy pozitív- amely ne válhatnék bármikor egy játék kiindulópontjává. A játék fontossága ismert a gyermek személyiségformálódása, képességei, érzelmi, értelmi fejlődése céljából, ezért mi felnőttek, szülők sokat segíthetünk gazdagításában.
 
A korán sötétedő, őszvégi esték kiválóan alkalmasak különféle közös játékokra otthon. Ki ne ismerné legjobban saját gyermekét, mint a szülei? Így könnyű olyan játékos elfoglaltságot találni neki, amit biztosan kedvel. Gyakorlati tapasztalatom alapján mondhatom, hogy pl.: a kicsik nagyon kedvelik a ”kitalálósdi” játékokat. Különféle találós kérdéseket, barkochba játékokat, amelyek észrevétlenül nyelvi fejlődésünket is szolgálják.
 
Pl.: elmondunk egy mondókát:
Kiskanál, nagykanál,
 erdő szélén kismadár,
 ez a gyerek így csinál!”
és azt mondjuk ”cica”, akkor annak hangját, mozgását utánozzuk és így tovább, amíg csak élvezzük együtt, hogy hány állatot találunk közösen, akit utánozhatunk. Vannak olyan nyelvi játékok is, amelyek az érthetően, jól beszélő kisgyermek számára is hasznosak és élvezhetőek.
 
A tréfás rigmusok, mint ez: ”Láttam szőrös hörcsögöt, éppen szörpöt szörcsögött. Ha a hörcsög szörpöt szörcsög, rátörnek a hörcsög görcsök.”
 
Vagy ismételgető mondókák mindig derűt okoznak, mint ez
”Volt egy dongó, meg egy légy,
  Tovább is van, mondjam még?”
Persze igenlő a válasz és folytathatjuk:
”Volt egy dongó, meg egy légy, volt egy asztal meg egy szék, tovább is van mondjam még!”
 
Az is jó játék lehet, ha ”megtornáztatjuk” a szánkat, vagyis játékos hangutánzó kifejezéseket mondogatunk, mint pl. liccs- loccs,  bimm- bamm, dirr- durr, csitt- csatt, vagy a ”Liccs- loccs, megjött a kishajó” játék, melyben, ha megkérdezi a kicsi, hogy ”mit hozott?”, mi olyan dolgot mondunk, amely hangját utánozhatjuk.
 
Ezek anyanyelvi játékok, de sok-sok másféle játék is van, amelyek amellett hogy fejlesztőhatással bírnak, jóízű közös időtöltésül szolgálhatnak szülőknek, gyerekeknek egyaránt, hisz nem említettem a keresgélő, zálogosdi játékokat, a mozgásos, érzékfejlesztő és eldugós sorolhatnék még megannyi játékötletet.
 
Majd folytatom...

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr93738258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilgya 2008.10.29. 12:43:48

Kedves Jusztina!

Kisfiam 4 éves,de nem jól ejti a kettős hangzókat,mint pl. a gy,ny, stb..betűket; Gyuri=duri vagy Nyúl= núl. okos értelmes gyerek és kisebb korába nem volt gond a kiejtésével. Mondókázással ez kiküszöbölhető,vagy már most forduljuk logopédushoz?
Vagy esetleg vannak speciális mondókák,mint például az r betű nél a répa,retek,mogyoró?
köszönettel:S-né ildikó

ovisvilág 2008.10.30. 19:33:42

Kedves Ildikó!

Emailben küldtem a választ!

Jusztina

Kryszti 2008.11.05. 14:47:33

Kedves Jusztina,
Nagyon tetszik a blogod. :) Sok jó ötletre, okos tanácsra találtam rá itt nálad, amit már most tudok alkalmazni, bár a kisfiaink még csak kilenc hónaposak, tehát még nem ovisok. Imádok velük játszani, fontosnak tartom, hogy a játékba egy kis tudatosságot is vigyek, ami fejlődésüket tovább segíti és egyben örömforrás is.

ovisvilág 2008.11.05. 17:26:09

Kedves Kryszti!

Köszönöm!! Örülök, hogy hasznosnak találod a blogom.
Olyan édesek a "fiaid", minden képet megnézek róluk a blogodon. :)

dávidanya 2010.07.18. 15:04:31

Kedves Jusztina

Kisfiam hamarosan 4 éves lesz. 3 és fél évesen indult be a beszédje ( ovis lett...), nagyon értelmes kissrác, csak sok beszédhibája van. Tudsz ezekre valami jót tanácsolni:

Hangok keverés: k helyett t

dávidanya 2010.07.18. 15:06:20

folytatom... ( bocs)

az y-os hangokat: ny gy ty ki sem ejti pl. nagyanyám helyett naaám,
g helyett sokszor d, pl igen helyett iden.
mit tegyek, mivel segíthetnék neki.
3 hete elkezdett dadogni. ????

előre is köszönöm

ovisvilág 2010.07.28. 18:35:28

@dávidanya:
Kedves Anyuka!
Amint írod közel 4 éves kicsi fiad beszédével van problémátok. A kisgyerekeknél kb. 3- 4 éves korukig jellemzően, megjelennek az ún. élettani beszédhibák, mint a selypítés, pöszeség, hadarás és az átmeneti dadogás. Ám ezeket egészséges nyelvi környezetben kinövik a gyerekek és kb. 4,5- 5 éves korukra kialakul alakilag helyes beszédük. Általában az óvodai környezet jó hatással van a helyes beszéd kialakulására; a társakkal, óvó nénikkel sok lehetőség van a beszéd gyakorlására.

Ezt nagymértékben elősegítik a megtanult mondókák, versikék, rigmusok és természetesen a mesék, melyek nyelvezetükkel közel állnak a kicsikhez és beléjük ivódnak a szavak, kifejezések. A kreatívabb óvónők bábozással is fokozzák a nyelvi ismereteket- rövid kis bábjátékok segítségével, játékos formában fejlesztik a gyerekek szókincsét, kifejezőkészségét, növelik beszédkedvüket.
Személy szerint magam is összeállítottam egy nyelvi fejlődést segítő szóbeli és írásos anyagot, melynek címe:
Hogyan legyek büszke szülő? (blog bal oldalán tudsz feliratkozni az ingyenes soeozatra)- ebben gyakorlati ötletek, tippek, mondókák, nyelvtörők és sok más, nyelvi fejlesztést segítő módszert ajánlok a szülőknek.

A Ti esetetekben ajánlom a kiejtést segítő mondókát, mint pl.: az állathangok utánzása- játék /”hogy szól a kakas?- kukorékú!”, ”hogy mondja a kakukk?- kakukk!”/. Javaslom továbbá, hogy gyakran beszélgess vele Édesanya pl.: ”Mondjuk együtt!” játékot /mondd előre, ő ismételje/. Soha ne állítsd őt le, hogy ”nem jól mondod- így kell”, hanem mondd ki többször helyesen neki a szót melyben hibásan ejt hangot..
Ehhez hasonló ötletek sorát találsz sorozatunkban.

Ha kisfiaddal folyamatosan foglalkozva sem következne be változás, akkor javaslom logopédus felkeresését, 5. életéve után.

Véleményem szerint a leírt nyelvi hibák mind élettaniak és el fognak múlni. Még a nemrég észlelt dadogás is, mert az is annak következménye, hogy gyorsan és sokat szeretne elmondani kisfiad, de a beszédhez szükséges izmok /száj, nyelv, szájpad,/ még nem elég fejlettek minden hang, szó kiejtésére. Ezek az izmok fejleszthetőek; a versek, mondókák, a beszélgetés képeskönyv nézegetés közben, a mindennapos szóbeli mesélés esténként segítenek ebben.
Sok türelmet, jó egészséget kívánva üdvözlöm családod: Jusztina
süti beállítások módosítása