Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Hogyan kezeljük a hisztit?

2009.02.27. 11:24 - ovisvilág

Címkék: gyermek hiszti gyermeknevelés óvodás dackorszak hiszti kezelése dacmagatartás dacreakció dacreakció veszélye hogyan kezeljük a hisztit tanácsok hiszti kezelésére

A dac néha önmagától oldódik fel azzal, hogy a kisgyermek számára kellemetlen helyzet csak rövid ideig tart, pl: a várvavárt séta előtti ruhacsere, az ebéd előtti kézmosás..stb, vagyis ami ellen ”dacolt” hisztizett gyorsan elmúlt.

 

Előfordulhat, hogy figyelmét mi felnőttek más cél felé tudjuk irányítani és nincs ütközés, a kicsi megbékél, hangulata helyreáll. Ám ha ez nem sikerül, mit tehetünk még?

 

A gyermek tetteire, viselkedésére azonnal reagálunk általában és ez jó, mert így közvetlen kapcsolat alakul ki tette és annak következménye között. Megtanulja, hogy életünkben vannak szabályok, amelyeket saját, és környezete érdekében neki is el kell fogadnia, be kell tartania.

 

Amikor mégis összeütközésbe kerül a szülővel, nagyszülővel és ”hisztizni” kezd a legcélravezetőbb, ha nem reagálunk rá, kivárjuk, míg elmúlik nála ez az állapot. Tartósan hatásosnak tűnik- ha mindig és tudatosan  alkalmazzuk! A hiszti teljes figyelmen kívül hagyása nem könnyű feladat a szülő számára, hisz nehéz úgy tenni, mintha észre sem venné visító, toporzékoló gyermekét. Ám nem az, az ideális megoldás, ami gyakran tapasztalható, hogy ”vitázni” kezd a szülő, ő is kiabál, beküldi szobájába, rázárja az ajtót, esetleg hidegvizes mosakodással próbálkozik és sorolhatnám a jól irányzott nyaklevesig kiterjedő módszereket.

 

Legjobb, ha úgy teszünk, mintha nem zavarna az ő pillanatnyi viselkedése és próbáljuk nagy türelemmel végiggondolni, átélni a lurkónk helyzetét, beleélni magunkat, mit érezhet ebben az esetben. Ha megpróbálkozunk ezzel, akkor érthetővé válhat az a várakozási idő, amely a hisztis, dacos jelenség értelmes elrendezéséig el kell, hogy teljen. A kisgyermek a hisztis tevékenysége után- nagyon elfárad, idegrendszere kimerül, ásítgat- idő kell míg elcsendesül,  megnyugszik és képessé válik normális beszélgetésre, kommunikációra.

 

Várjuk ki még ez az állapot bekövetkezik és vonjuk magunkhoz, bizalommal és csendesen kérdezzük  meg mi volt a  gondja. Álljunk mellé, éreztessük, hogy ránk számíthat, de ne tartsunk neki ”hegyibeszédet”! Nagyon nehéz tudatosan, tervszerűen viselkednie mindig a felnőttnek  is, de lehetőséget kell adnunk a kicsinek, hogy képes legyen befogadni, amit meg akarunk értetni vele- mindig van megoldás, a problémák hiszti nélkül is megoldhatóak.

 

Ha  megtanulja konfliktusait rendezni, kezelni, ügyeljünk arra hogy hozzászokjon ahhoz is, hogy vágyai, kívánságai sokszor csak később, késleltetve teljesülhetnek.

Ebben mi felnőttek tehetünk a legtöbbet! Tudom, könnyű dolog így leírni, megoldást találni, mint esetleg nap mint nap találkozni a hisztivel.

 

Fáradtan, rohanás közben, amúgy is sok-sok minden miatt idegesen, a családban is gyakori, hogy valaki előbb belefárad az üvöltő, toporzékoló kisgyerek viselkedésébe és enged, csak fejezze be. Ez bizonyos esetekben elkerülhetetlen, mint a kicsi leányka a boltban, de megéri szilárdan, türelemmel, szeretettel, kitartással kezelni hosszútávon gyermekünk problémáját, mert,

az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsáidat. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért..

/A. De Saint- Exupéry: A kis herceg/


 

Hisztizik a gyermeked?

Egyszerű, kipróbált és működő módszerek a hiszti kezelésére, 
az 1-7 éves korú gyerekek szüleinek a nyugalmasabb mindennapokért.

A hiszti kezelési tippekért kérlek, add meg adataidat és kattints
a Kérem a tippeket gombra:

Headline

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr43969341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingrid 2009.02.27. 13:38:44

Amikor a lányom valami olyasmit tesz, amit len lenne szabad és én úgy teszek, mintha nem figyelnék oda, akkor az mindig hatásos.
Ő még nem dacol, de megfigyelésem szerint nagyon sokszor figyelemfelkeltésből mászik az asztal tetejére, ugrál a kanapén, tekergeti a sütő gombjait, lehúzza a száradó ruhákat a fregoliról és még sorolhatnám....
Ilyenkor mindig türelemmel bánok vele, nem reagálom túl a helyzetet és megpróbálom finoman elterelni a figyelmét arról, amit éppen csinál, hogy valami értelmesebbel, jobbal foglalkozhasson.
Általában sikerül, feltéve ha nekem is van elég türelmem... bár a következetesség elvét mindig próbálom betartani.

ovisvilág 2009.02.28. 10:23:51

@Ingrid: igen, ezek a helyes reakciók; a türelem nagyon fontos.

Lya2 2009.11.12. 07:39:11

Nálunk most tombol a hiszti korszak. :(((
A fiam októberben kezdte az ovit, akkor született a kistesó is...Mostanában nem fogad szót. Hiába kérek tőle bármit, mintha meg se hallaná. Szépen kérem ötször, hatodjára már kicsit fenyegetőbben de bizony utána sokszor már rákiáltok. Akkor legalább rámfigyel és nagy nehezen megteszi amit kérek. Hogy tudnám rávenni hogy ne jussunk el a kiabálásig hanem a szép szóra is szótfogadjon??

ovisvilág 2009.11.20. 20:07:28

@Lya2:
Kedves Lya!
A hisztivel nagyon sok szülőnek van problémája, egyedi és tipikus jelek is ”keserítik” a családi életet, de ennek az időszaknak be kell következnie a kicsi fiad továbbfejlődése érdekében. Ez az a korszak, amikor egyre önállóbbá válnak a gyerekek, mindent akarnak és a szülővel való konfliktusaikat hisztivel kompenzálják. Kisfiad nemrég került oviba; új környezet , új szokások, társak- itt alkalmazkodnia kell és másképp, mint a családban. Újdonság számára a kistesó megszületése is- legbelül kis ”versenytársat” érezhet benne- ”fognak szeretni ugyanúgy anyáék engem is?”- ezek az okok is kiválhatják erős és hirtelen érzelem kitöréseit. De emellett még sok oka lehetséges, és néha ok nélkül is képesek ”begurulni”!
A szófogadásról annyit, hogy ne ”könyörögj” neki, hanem határozottan, komolyan nézz a szemébe és türelmes, csendes hangon kérd meg, amit kívánsz tőle. Lehet, hogy eleinte nem érti meg, de meg fogja érezni eltökéltségedet. A hangos kiabálás ”módszere” általában beválik, de ehhez hozzászokhat és nem hat később rá. Amellett félelmet, szorongást is kiválthat belőle a későbbiekben. Kipróbálhatjátok Ti is a javasolt tippet, sokaknál bevált!
Jusztina

boszi0216 2010.06.13. 21:38:52

Helló nekem 2 éves múlt lányom.Nagyon hisztis ha nem kap meg valamit.Csak szoknyát akar felvenni és ha este nadrágot adok rá,jön hiszti,ami már kikészít néha.Hogyan tudnám leszoktatni erről a hisztiről?Ha szépen beszélek az sem jön be és fordítva sem.

angica85 2012.03.27. 19:20:29

hello. most 2ésféléves kisfiam, sosem volt egy könnyű eset, de most nagyon nehéz vele. néhány hete olyanja van hogy senki sem szólhat hozzá, mert rögtön elkezd hisztizni, hogy neki most nincs kedve, ne szóljon hozzá senki. ha sétálunk az utcán, vagy bemegyünk a boltba és valaki szól neki rögtön hisztizni kezd. gondolom hogy előbb utóbb átmegy rajta, de hogy lehetne ezt megkönnyiteni? először mindig próbálom szép szóval, hogy viselkedjen jól, vagy ráhagyom hogy ha nincs kedved hát nincs. de sokszor fajul kiabálásig a dolog amikor már teljesen kiborulok és mindketten sirunk. és akkor kéri hogy bocsáss meg anya ennek nemlehet ellenálni ölbeveszem (mert ha nem addig úgysem hagy békén hanem mégjobban kiborul), és rövid ideig szófogadó jó kisfiú lesz de ez nem tart sokáig. biztos h. türelmesebbnek kellene lennem, de ez néha nagyon nehéz. segitség

ovisvilág 2012.04.06. 17:54:01

@angica85:
Kedves Anyuka!

Kisfia most kezdi- életkori sajátosságainak megfelelően- a dackorszakát. Minden kicsinek

át- meg kell élni ezt az időszakot ahhoz, hogy később önbizalma, saját akarata, önállósága kialakuljon. Mindegyikőjük másként éli meg, egyénenként változó módon, de minden csöppségre jellemzőek a heves érzelemkitörések, a dacos viselkedés, a ”nem”, a ”csakazért is” reakciók. Továbbá, ha nem azt tehetik, amit ők akarnak, akkor konfliktus alakul ki a

szülő- gyermek között, ez bizonyos fokig szükséges a személyiségfejlődésük érdekében.

Nagyon fontos az Ön által említett reakcióknál is, hogy milyen módszereket alkalmazunk. Nagyon sok szülő kér tanácsot hasonló esetekben, ezért állítottam össze a 10 részes írásbeli és szóbeli online Hiszti- tanfolyam anyagát, amelyben igyekszem konkrét módszerekkel, ötletekkel segíteni, ”átvészelni” ezt a szülőt, kicsi gyereket is próbára tevő, idegölő időszakot.

További információ róla itt:
ovisvilag.hu/hisztitanfolyam/sos-hisztizik-gyermekem-dackorszak

Kicsi fia viselkedése sem tér el kortársaitól, csak érzékenyen reagál környezetére /még zavarja a külső világ hatása pl: ha szólnak hozzá idegenek/, otthon törekszik az önállóságra, a saját akarata érvényesítésére, de nem tudja még, hogyan kell ezt tennie. Ez természetes folyamat nála is.

Néhány tanácsom:

- Alaposan figyelje meg kisfiát, mik azok a dolgok, amelyek kiváltják nála a hisztit. Ezeket, ha lehet próbálják kikerülni /figyelemelterelés, meggyőzés, csábítás/.

- Fontos dolgokban legyen vele következetes, de ne legyen számára túl sok tiltás- ez immúnissá teszi, nem ért meg mindent és feszültté válhat miatta.

- Sugározzon felé mindig biztonságot nyújtó szeretetet, még akkor is, ha hisztizik.

- Próbálja megőrizni nyugalmát /nagyon nehéz!/, beszéljen hozzá mélyebb tónusban, halkabb hangon, leülve hozzá vagy ölbe fogva, szemébe nézve!

- Többet dicsérje, mint büntesse!

- Vegye komolyan igényeit, mert akire nem figyelnek a felnőttek, az dacolással reagál.

- A szülői düh szidással, fenyegetéssel nem hatékony, megijesztik a kicsit, elbizonytalanítják és ez erősítheti a dacot. Maga a szülő is felidegesíti magát, és mérgében árthat gyermekének érzelmileg.

- A hisztizést sohasem szabad büntetni, mert cselekedetei ilyenkor nem tudatosak, feszültségét vezeti le csupán valami miatt.

- Ne vegye személyre szólónak kisfia dacos viselkedését, azzal hisztizik, akit a legjobban szeret!

Remélem sikerül közösen minél hamarabb túlesni ezen az időszakon, sok türelmet, energiát kívánva üdvözlöm
süti beállítások módosítása