Nem múlik el év, hogy ünnepek előtt /húsvét, anyák napja, karácsony…/ ne sütnénk odaillő süteményt a gyerekekkel. Húsvétkor tojás-koszorút, anyák napja előtt linzer-szívecskét, karácsony előtt mézeskalács figurákat. Természetesen a sütnivalók összetételeit is megismertetjük így velük: a liszt miből van, hol érezzük nyelvünkkel, hogy édes a cukor, hogyan lesz a tojás… honnan van a fahéj?...
Azután a ”próba” tésztagyúrás is az ő feladatuk, minden érdeklődő dagaszthatja, gyürkészelheti a tésztát és a formákkal való kiszaggatás is gyermeki feladat, a nagyobbak a díszítést vállalják. Kipirult arcuk jelzi nagy igyekezetüket és az eredmény, magáért beszél, a konyha felől áradó illat mindenkinek jelzi, a ”mű elkészül” hamarosan. Az első darabokat igazságosan szétosztó dajka néni senkit nem hagy ki a kóstolás során ,milyen sütit sütöttünk?-mi, felnőttek is kapunk egy falatnyit a közös munka eredményéből.
Így történt ez legutóbb is, az én mézeskalács-fenyőfácskámat letettem egy szalvétára, a polcra. Természetesen a sütés közben gyakran emlegettük az ünnep szót, hogy ”ezt az ünnepre sütjük…”. Egyszer csak elém pördül az egyik bájos kislányunk, Kitti és így szól hozzám:- ”Óvó néni, légyszi, adj még egy pici darabot a te ”ünnepedből?”
Csak egy pillanatra lepődtem meg és máris kettétörtem kalácsomat, hisz testvére is ott állt mögötte .Jóízűen megették azt a kis darab ”ünnepet” is!
Az jutott eszembe, milyen jó lenne minden apróságnak a világon adni egy kis falásnyi darabot az ”ünnepből”!
Az oviban a következő ”kipróbált” mézeskalács és karácsonyi linzer recept alapján sütünk:
Mézeskalács:
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2o dkg méz
5 dkg porcukor
2 tojás
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kk. szódabikarbóna
Elkészítés: A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, a szódabikarbónával, majd hozzákeverjük a kicsit meglangyosított mézet, végül a lisztet és a fahéjt. Nagyon jól ki kell dolgozni, sokáig kell keverni. Ha hígabb még kis lisztet kell hozzá tenni, kinyújtani és a formákkal kiszaggatni.
Színes apró cukorral díszíthetjük. Ha fenyőre dísznek szánjuk, a nyerstészta figurákat szúrjuk ki és távolabb rakjuk a tepsibe egymástól.
Sütés: előmelegített sütőben közepes lángon. Kb: 3o perc szép aranybarna színűre sütjük.
Karácsonyi linzer:
Hozzávalók:
4o dkg liszt
2o dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
25 dkg margarin
2 db tojás
1 citrom héja reszelve
ha van őrölt cukros dió 1o dkg,
Elkészítés: A hozzávalókból puha tésztát gyúrunk, kinyújtjuk és lisztbe mártott kis formákkal kiszaggatjuk. Megkenhetjük tojással a tetejét és őrölt cukros dióba beleforgatjuk és megsütjük, aztán díszíthetjük.
Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?