Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

Óvodások és a természet ismerete- ”Rügyet robbant minden ág”

2009.04.14. 10:46 - ovisvilág

Címkék: tavaszi versek környezetvédelem óvodában tavaszi népköltések környezetismeret óvodában weöres sándor leánymondóka katicabogárhoz beney zsuzsa tavasz

 Környezetismeret-, védelem az óvodában

 

Már apró gyermekkortól feladatunk, hogy felkeltsük a 3-7 évesek figyelmét  környezetünkre, a benne élő növényekkel, állatokkal együtt. Nincs erre jobb időszak, mint a természet megújulásának idején, ilyenkor, tavasszal. A közös séták, kisebb, nagyobb kirándulások, de az oviudvar is kiválóan alkalmasak arra, hogy rácsodálkoztassuk a gyerekeket egy nyíló ibolya bokorra, tulipán kelyhében virágport gyűjtő méhikére, melegsárga szírmú tavaszi kankalinra, gólyahírre vagy a hófehér, rózsaszín ruhába öltözött virágzó fákra, a tavaszi szélre, a bárányfelhős kék égre.

 

A természeti jelenségek, változások okainak felfedezése minden évben közös feladatunk, felhívjuk a gyerekek figyelmét egy-egy jelenségre /pl.: a levegő melegszik/ és ennek okát közösen ”keressük” /a napsütés ereje, kevés felhő/ és folytatjuk a növények, állatok, emberek életében bekövetkező változások folyamatos figyelemmel kísérésével.

Milyen hatással van a tavasz a füvekre, virágokra, fákra? Honnan bújnak elő a pókok, katicabogarak, a mezei bodobács /huszár v. katonabogár/, a békák? Tavaszi kerti munkák alatt mit csinálnak az emberek?

 Számtalan megfigyelnivaló akad környezetünkben és még segítségünkre ott vannak a tavaszhoz kapcsolódó mondókák, rangos költők versei, népmesék és különféle történetek állatokról, növényekről. A gyerekek irányított megfigyeléseik alatt sok-sok kérdést fogalmaznak meg, így természeti ismereteik mellett beszédképességük, gondolkodásuk is fejlődik. A közösen látott élményeket mindig megbeszéljük, minden gyerek elmondhatja véleményét, beszámolhat saját élményeiről. Szót ejtünk mindig a természet védelméről; miért ne tiporják el a bogarakat, békákat, miért ne tépjék a fák ágait, a virágokat.

 

Csoportunknak az ovi udvarán van egy ”fája”- télen erre helyezzük a madáretetőnket, tavasszal megmetszük az elhalt ágait, ha szükséges tavasszal megöntözzük közösen gyökerét, kigyomláljuk a tövét és csoportszobánk ablakából figyeljük ”tavaszi változásait” /rügyezését, levelezését, virágba borulását/. Gyakran a gyerekek szólnak- ”nézzétek kezd zöldülni a fánk!” Konkrét élményeik mellett szinte mindig akad egy-egy vers, dal, amit azon nyomban elmondhatunk, elénekelhetünk. A levelesedő fácska alatt máris lehetőségünk nyílik eljátszani a kis népi játékot ”Bújj, bújj zöld ág…” vagy ha katicabogarat lel egyikőjük a fűben, máris énekeljük a ”Katalinka, szállj el..” dalt és el is mutogatjuk, amit énekelünk. És mondogatjuk Weöres Sándor versét; Leánymondóka a katicabogárhoz:

Pettyes Kata, bontsd ki

a szárnyad, a szárnyad:

hol a malom, ahol őrlik

a tiszta búzámat?

 

Pettyes Kata, szállj- szállj

toronyra, tetőre:

hol a falu, hova visznek

engem esküvőre?

 

Tarka lepkét látva Beney Zsuzsa: Tavasz című verse rögtön ”kéznél” van:

Gyere kicsi lepke,

szállj le az ágra,

ragyogj föl csillag,

világíts az ágra,

hullj, eső cseppje,

lágyan az ágra-

hadd dajkáljon száz kis bimbót

hajnal hasadtára.

 

Ha gólyát fedezünk fel keringeni a magasban, kezdjük a népi mondókákat:

Béka, béka, brekeke,

jól vigyázz a bőrödre,

mert a gólya erre jár,

megeszen a csőrivel.

         -

Hosszú lábú gólya

fenn a kémény mellett

éhes fiainak

emígy kelepelget,

kelep, kelep, gyertek,

jó falatot nyertek,

ki jó volt, kap jót,

hoztam hosszú kígyót!

 

Folytatom…

 

Itt Jelentkezhetsz a Hogyan legyek büszke szülő? ingyenes mini sorozatra amiből megtudhatod,hogy: 
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását?
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?

:
:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr961063919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kryszti 2009.04.14. 12:56:49

Ez az egyik kedvenc témám. Nagyon szépen összefoglaltad! :)
Szeretem mutogatni én is a kisfiainknak a nárciszokat, a tulipánokat, a cseresznyevirágzást... Igaz talán nem értik még úgy, mint az óvódások. De olyan édesek, mikor szájukkal csücsörítenek és mondják, hogy "húúúú", mikor nap mint nap a természet szépségeire hívom fel "bimbózó" figyelmüket. :)
A csatolt fotó tündéri, próbálok én is hasonlót lencsevégre kapni. :)
süti beállítások módosítása