Ovisvilág

Jusztina vagyok, az Ovisvilág tanácsadója. 30 éves óvónői tapasztalattal a hátam mögött szándékom, hogy használható, gyakorlati ötletekkel segítsem és megkönnyítsem a gyermeknevelésed. Ovisvilág


----------------------------
----------------------------

Szeretnéd,hogy óvodás gyermeked érthetően, okosan tanuljon meg beszélni?

Bátran tudjon kérdezni, élményeit szavakba önteni?
Jelentkezz és megtudhatod a
Hogyan legyek büszke szülő sorozatomból,hogy:
-Mitől fejlődik jól a gyermeked beszéde?
-Hogyan alapozhatod meg a gazdag szókincs kialakulását
-Melyek a legjobb beszédfejlesztő mondókák?
:
:


Beszédfejlesztő mini sorozat
Antispam:adataid nem adjuk ki senkinek, bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.
------------------

Feedek

"Viharok a bili körül" - A szobatisztaságról, a szobatisztaságra szoktatásról

2010.04.12. 15:51 - ovisvilág

Címkék: szobatisztaságra nevelés szobatisztaság gyerek szobatisztaság játékkal könnyedén szobatisztaság kialakulása szobatisztaság visszaesés szobatisztaságra szoktatás szobatisztaságra való nevelés

 

 

Gyakorta kérdeznek meg szülők, fontossága miatt sokakat foglalkoztat a kisgyermekek szobatisztaságra való szoktatása, nevelése.

- ”Kezdődik hamarosan az ovi, de még nem teljesen szobatiszta a kicsim. Mit tegyünk?”

- ”Nappal már szól, de éjjel még kell a pelus. Hogyan szoktassam le róla?”

Általában a szülők, aggódva figyelik, hogy a saját kicsijük mikor válik önállóvá etéren, a szomszéd család, az ismerősök aprósága már szobatiszta, az övéké miért nem az még.

Tudomásul kell vennünk, hogy a szobatisztaság teljesen magától történik; a testi fejlődés nyomán és hatására alakul ki fokozatosan a kicsi gyerekeknél. Először a nappali, később az éjszakai is! Ez is képesség, melynek birtokában a kisgyermek már tud ”visszatartani”, tudja irányítani, ellenőrizni testi szükségleteit.


Valódi szobatisztaságról
, akkor beszélünk, ha a kicsi önállóan, maga kéredzkedik, hosszabb- rövidebb ideig tud várni, ha nem lehetséges azonnal ”kimennie” /pl.: buszon, boltban, stb./. Mindehhez viszont az szükséges, hogy testi-biológiai fejlődése során, eljusson arra a szintre,  amikor képessé válik a végbélműködést és vizelet szabályozó izmai akaratlagos beidegződését működtetni. Amíg ez nem fejlődik ki teljesen, még ha akarná sem tudná szándékosan, visszatartani vizeletét, székletét. Vagyis képessé kell válnia a záróizmok akaratlagos szabályozására. Amíg ez nem történik meg, addig csak ún. feltételes reflex alakítható ki nála, de ez még nem jelenti, hogy testi szükségleteit tudatosan tudja szabályozni, vagyis még nem teljesen szobatiszta.

 

Mikortól következik be ez a fejlettség általában?

Ez kb. 18-22 hónapos kortól fokozatosan 2-3. életév között alakul ki, de az egyéni eltérések természetszerűleg nagyok. A kicsi gyermekek fejlődése minden tekintetben; eltérő ütemű, saját tempójú, egyéni jellegű. A velük született és a tőlünk, szülőktől szerzett, tanult, szoktatott tevékenységek, tulajdonságok jellemzik őket. Önálló egyének akkor is, ha sok öröklött tulajdonsággal rendelkeznek. Fontos lépés, hogy megtanítsuk, rászoktassuk sok olyan dologra, amelyektől fejlődnek, formálódnak. Így alakulnak ki készségeik, képességeik, amelyek lehetővé teszik egyéni tulajdonságaik kibontakoztatását. De a szobatisztaság esetében mindenképpen türelemre van szükség!

 

”Mindennek megvan a maga ideje”. Nagyon igaz ez a mondás ebben az esetben is. Ha a testi, értelmi fejlődés eléri a megfelelő fokot, akkor kezdhetjük a szobatisztaságra szoktatást, nevelést.

Melyek azok a feltételek tehát, melyek birtokában megkezdhetjük ezt?

- El kell érni a kisgyermeknek az értelmi fejlődés olyan fokára, amiikor világosan megérti, az egyszerű, közvetlen magyarázatunkat; mit kívánunk tőle. Amíg nem éri el ezt a fokot, addig csak dresszúráról beszélhetünk.

- Amikor képessé válik a záróizmok szabályozására.

Ezen feltételek mellett érdemes elkezdeni a szoktatást, de ezt jó kivárni!

túl korai szoktatás és a büntetés több szempont miatt is ártalmas lehet. Ha erőszakosan,  dresszúrával kezdünk hozzá, kicsinkben félelmet, szorongást kelthetünk és ez gátolhatja a természetes folyamatot. Van aki szerint már 9-10 hónapos kicsije szobatiszta, Ez még az előzőkben leírtak szerint nem valódi, csupán a szülő megfigyeli, hogy általában mikor szokott aprósága vécézni, és akkortájt ülteti bilire. Ez nem tudatos, akaratlagos, mert arra még nem képesek ebben a korban a gyerekek.

 

Van, aki nem a ”kudarcot /pepisilést-, kakilást/ bünteti”, hanem jutalmazza a ”sikert” – ”eredmény” esetében kap jutalmat, megtapsolják, örülnek neki. A csöppség nem is érti ennek az okát- akaratától független dolog az, amiért jutalmazzák, dicsérik.

A 1,5-2 év táján természetes egyszerűséggel megkezdődő szoktatási folyamat biztos eredményhez vezet még akkor is, ha egyéni eltérések vannak. Ha közben  folyamatosan elmagyarázzuk a kicsinknek- meg fogja fokozatosan érteni- és amikor érzi, hogy wc-re kell mennie, el is fog menni!

Sokszor ismételjük el neki mit kívánunk tőle, ”siker” esetén legyünk vele elégedettek, ”baleset” esetén soha ne tegyünk szemrehányást!

 

Sok kisgyermek akár 2-3 hét alatt szokik rá a bilire, de van sok, akinek erre több hónap szükséges. A szoktatás időtartalma igen változó, de ez természetes. Fontos szem előtt tartanunk, hogy a szobatisztaság kialakulását, gyorsaságát ne tekintsük a kisgyerekünk intelligenciája mutatójának! Egyéni eltérések érvényesülnek és ennek semmi köze ahhoz, hogy a kicsink mennyire értelmes! Másik lényeges dolog, hogy ne szégyellje a szülő, ha  olykor bevizel vagy bekakil kisgyermeke akár 3-4 vagy 5-6 éves korában is! Ne csináljunk ebből presztizs kérdést! Gyakran az óvodában is megtörténik, de ezt tudomásul vesszük. Egy kimerült vagy nyugtalan, esetleg betegség előtti állapotban lévő kisgyereknél sűrűn bekövetkezhet. Van rá példa, hogy elmélyült játék közben vagy kis ruhájától nem tud megszabadulni gyorsan, önállóan és időben- ilyenkor pisil be, van akit délutáni pihenő alatt  ér baleset.

 Vannak időnként ún. visszaesések is- pl.: kistesó születik, érzelmileg labilissá vált a kisgyermek, feszült valami miatt /beszoktatós időszak, otthoni vagy óvodai konfliktushelyzetek/. Otthon és az óvodában is feladatunk, hogy enyhítsük a gyermek bűntudatát, soha ne érje megaláztatás emiatt őt, ne váljon gúny tárgyává ”balesete”! Ám, ha túl gyakorivá válna, rendszeresen előfordulna, akkor érdemes szakemberhez fordulni ilyen esetben vele /gyermekorvos, pszichológus/, mert ha nem testi, akkor lelki okok is előidézhetnek hasonló jelenséget.

 

A szobatisztaság képességének fejlesztésében nagy a szülők, pedagógusok szerepe, felelőssége. Leglényegesebb, hogy türelemmel, tapintattal kezeljük gyermekeinket annak érdekében, hogy pozitív reakciókra építve váljanak ”egészséges mértékben” szobatisztává. Egy-egy elkezdett, kialakított szokáshoz következetesen ragaszkodva, de tapintattal és ismételt magyarázattal ”bírjuk rá” kicsinket a bilire- viharok nélkül!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovisvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr411914954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazmin0223 2010.04.12. 21:14:41

Nekem elég eltérő erről a véleményem. Itt elég alaposan kifejtettem: www.pelenkanelkul.totalh.com
Várom a megjegyzéseket.

Farkinca 2010.04.13. 10:14:47

Kedves Jusztina!

Elolvastam Jazmin0223 írását is, mégis veled értek egyet. Kislányom gond nélkül lett szobatiszta 2-3 éves kora között. Ismerkedés a bilivel, ébredés után rendszeres reggeli pisiltetés - soha nem ágált ellene - azután csak akkor vettük elő, amikor szólt. Nyáron lekerült a pelus, onnantól 1-2 "baleset", mert a játék hevében elfeledkezett. Később kérte, hogy este se legyen rajta pelus. Ő irányított és nem volt semmi gondunk a dolgok folyásával.
Azonban van egy barátnőm, akinek mos 3 éves kislánya egészen szobatiszta. Azzal együtt, hogy kakihoz kéri a pelust. Ugyanis szabályozza a kakilást is, mert addig nem hajlandó elengedni, amíg fel nem kerül a pelus. Sajnos hiába mondogatom a barátnőmnek, hogy szó nélkül adja rá, ne tegyen megjegyzéseket közben, hogy: "sosem leszel nagykislány", mert ezzel csak árt, és csakazértsemkérbilit a kakihoz. Hogyan tudnám meggyőzni őt, hogy nem jó az,amit csinál?

Köszönettel és üdvözlettel: Anikó

kolczajudit 2010.04.13. 15:49:56

Kedves Jusztina!
Kisfiam 3 éves és 5 hónapos, de a székletürítéssel még mindig gondjaink vannak. Már pici korától 2-3, esetleg 4 naponta van széklete, amit csak a bugyiba képes kiüríteni, nem hajlandó sem bilire, sem wc-re ülni. A bepisiléssel nincs gondunk, csak ritkán, éjszaka. Amikor érzi az ingert elszalad a lakakás egyik sarkába, és ott kakil. Próbáltam már, hogy a sarokba teszem a bilit, de hiába. Ahogy leveszem a nadrágját, megszűnik az inger, és frusztrált lesz a gyerek. Pedagógus szülőként is tanácstalan vagyok. Lehet az ok az, hogy koraszülött gyerek? Tudna valami tanáccsal szolgálni?
Köszönöm, Judit

ovisvilág 2010.04.20. 12:26:51

@Farkinca:
Kedves Anikó!
Köszönöm megértésedet és örülök, hogy barátnőd „meggyőzését” is bevállalod! Mint írtam is, minden kicsi gyerek más és más, de mi felnőttek is. Sok esetben nem egyformán látunk, gondolunk dolgokat, szokásaink, követelményeink is változóak, mások.
A szobatisztaság kérdéséről is megoszlanak a vélemények és a szülőknek szíve-joga, hogyan kezdik rászoktatni-, nevelni kicsi gyermeküket erre.
Igazat adok, mert valóban nem szerencsés, ha megjegyzésekkel, korholó szavakkal igyekszik az anyuka leszoktatni a pelusról 3 éves kislányát. Még nem is érti, de érzi, hogy anya rosszalja, ha pelusba végzi a dolgát, emiatt feszélyezve érzi magát, szorongóvá válhat és még később alakul ki nála a teljes szobatisztaság.
Egy a fontos, hogy türelemmel, kitartással kezelje a kislányát és fokozatosan szoktassa, nevelje kicsijét. Ezt hangsúlyozd neki, remélhetőleg fogsz hatni rá.
Üdvözlettel:
Jusztina

ovisvilág 2010.04.20. 18:40:13

@kolczajudit:
Kedves Judit!
Köszönöm a kérdésed és igyekszem problémátokban segíteni véleményemmel. Először is, mint tudod a koraszülött gyerekek sok esetben érzékenyebbek, fejlődésük gyakran eltérő ütemű, egyedi vonások jellemzik őket, de szerintem a székelési gond nem ezért alakulhatott ki kisfiadnál.
Ez főleg napjainkban – sűrűn tipikusan előforduló dolog, még az oviban is érzékelhető. Vannak olyan típusú kicsik, akik csecsemőkortól kezdve „küzdenek” a székrekedéssel. Számukra nagyon fontos az étkezés milyensége – szörpök, gyümölcsök, főzelékek fogyasztása, azok megkedveltetése. Erre az óvodában is odafigyelünk fokozottan. A 4 naponkénti székelés már káros következménnyel is járhat, ezért először ezt kell „elősegíteni” a kisfiadnál. Maga a „művelet” pedig majd folyamatosan ki fog alakulni nála, sok-sok ismétlő magyarázatod, türelmed, kitartásod hatására.
Az a fontos, hogy ne alakulhasson ki nála emiatt szorongás, feszültség, ne érezzen bűntudatot „balesete” kapcsán. Sokat beszélgessetek a dologról – egyre többet meg fog érteni belőle már – és tapintattal kezeld, amikor a „sarokba húzódik”. Náluk 1-2 hónap is igen sokat számít a fejlődésben, és mivel jön a nyári időszak, ha van rá módotok, vegyétek le a bugyit. Hidd el, ezt a szokást is ki lehet alakítani, mint ahogyan sok mást is frusztrálódás nélkül. Írj róla majd!
Kívánok sok energiát, türelmet Nektek!
Üdvözlöm családodat:
Jusztina

Dné Heni 2010.10.28. 14:39:10

Kedves Jusztina!
Van egy majdnem 5 éves kisfiam és vele elég sok problémám. Az egyik ezek közül a szobatisztaság. Még nem volt 3 éves, amikor szinte napok alatt sikerült a pelenkát levennünk napközben, majd egy ideig éjszaka is. Napközben azóta is nagyon ritkán fordul elő baleset, de az éjszakáink még mindig pelusban telnek. Sokáig ragaszkodott a cumisüvegéhez, ami tejjel volt tele. Bárkivel beszéltem, mindig ezzel magyarázták, túl sok folyadék estére. Pár hónapja már nincs cumisüveg, sem tej, de a pelenka mégis csak nagyon ritkán száraz reggel. Tudna nekem tanácsot adni?
Köszönettel:Henrietta

ovisvilág 2010.11.09. 14:59:03

@Dné Heni:
Kedves Henrietta!
A kisgyerekek szobatisztasági szokásai jórészt tőlünk, felnőttektől is függnek. Ha kisfiának ezzel kapcsolatos egészségügyi problémái nincsenek- ezt gyermekorvossal kivizsgáltathatja-, akkor csupán az ún. beidegződés, a megszokás miatt is alakulhat így a helyzet. Az esti tej elfogyasztása úgy gondolom nem okozhatja az éjszakai bevizelést, de lehetnek pszichés okai; belső feszültség, szorongás. A gyerekek sok mindenről még nem tudnak beszélni- főleg érzelmeikről, amelyek náluk igen intenzívek, változékonyak- és gyakran így ütköznek ki belső bizonytalanságaik. Jó lenne kideríteni kicsi fiánál is, hogy fennállhat- e hasonló. A másik ok lehet a szokás, szoktatás. A kicsi gyerek, amikor úgy érzi pisilnie kell éjjel, félig van fenn, nyugtázza, hogy pelus van rajta és önkéntelen ingere ”működésbe lép”- abba végzi el dolgát. Ezt szokta meg, és a pelus biztonságot jelent számára! 5 éves kor táján már az ürítést szabályozó záróizmok működése jól kialakul, amely azt jelenti, hogy ha ismétlem nincs egészségi gond /fitymaszűkület, vesével, vízhólyaggal kapcsolatos/, akkor képessé válik a kicsi késleltetni, tartani vizeletét.

Azt javaslom, próbálják betenni a pelust, még akkor is, ha ez bizony sok többlet mosással is jár eleinte. Beszélgessen sokszor és sokat kicsi fiával, erősítse meg őt lelkileg, növelje önbizalmát és sohase éreztesse vele negatívumként, ha bepisil, mert ez további szorongást, erősíthet meg benne. Érje kisfiát sok- sok pozitív élmény úgy otthon, mint az óvodában, ha ovis. Így biztos lehet benne, hogy gondjaik enyhülni fognak és el is fognak múlni. Ehhez mérhetetlen türelem, odafigyelés és lelki megerősítés szükséges. Ehhez kívánok kitartást és sok erőt.
Üdvözlöm családját!
Jusztina
süti beállítások módosítása